check  Gratis verzending vanaf €150

check Snelle levering uit voorraad

check 30 dagen bedenktijd

Cartouche

Wat is een cartouche?

Een cartouche bestaat uit twee schijfjes die de waterstroom in de buis reguleren door deze af te sluiten of te openen.

Wanneer de kraan wordt geopend, creëert dit een opening waardoor water kan stromen en uit de kraan kan komen. Bij het sluiten van de kraan drukt het binnenwerk weer tegen de buis, waardoor de opening wordt afgesloten.

In een keramische cartouche zijn de schijfjes vervaardigd uit keramiek. Deze zijn extreem hard en hebben een gladde afwerking, waardoor ze niet slijten en lekkages worden voorkomen.

Welke materialen worden er gebruikt om een cartouche te maken?

De schijfjes in een cartouche, die de waterstroom reguleren, kunnen vervaardigd zijn uit verschillende materialen, afhankelijk van de kraan en gewenste duurzaamheid. Keramische schijfjes zijn veelvoorkomend vanwege hun hardheid, gladheid en slijtvastheid, wat lekkages voorkomt. Metaal zoals messing of roestvrij staal wordt ook gebruikt vanwege de duurzaamheid, maar kan na verloop van tijd slijtage vertonen. In goedkopere kranen kunnen schijfjes van kunststof worden gebruikt, die minder duurzaam zijn maar nog steeds effectief voor normaal gebruik. De materiaalkeuze hangt af van factoren zoals kwaliteit, verwacht gebruik en budget.

cartouche
Copyright © 2022-heden XLsanitair. Alle rechten voorbehouden. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw.