Waar op te letten bij het kiezen van een eikenhout wastafelblad?

Waarom een eiken wastafelblad?

Eiken wastafelbladen zijn een prachtige en duurzame keuze voor de badkamer. Het natuurlijke hout brengt warmte en sfeer in de ruimte, terwijl het ook functioneel is als basis voor de wastafel. Als je op zoek bent naar een eiken wastafelblad, zijn er een aantal belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. In deze blog geven we je tips en informatie over de verschillende soorten afwerkingen van eiken wastafelbladen en waar je op moet letten bij het uitzoeken van een wastafelblad voor jouw badkamer.

Duurzaam wastafelblad

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van het eikenhout. Eiken is van nature een duurzaam materiaal, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle eikenhout even duurzaam is. Zo is Europees eikenhout over het algemeen duurzamer dan Amerikaans eikenhout. Ook is de manier van productie en het gebruik van het hout van invloed op de duurzaamheid. Bij het uitzoeken van een eiken wastafelblad is het dan ook aan te raden om te kijken naar de herkomst van het hout en of het hout een FSC-keurmerk heeft. Als onze eiken wastafelbladen zijn voorzien van een FSC-keurmerk.

Verschillende afwerkingen

Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor eiken wastafelbladen. De meest voorkomende afwerkingen zijn:

• Olieafwerking:
Hierbij wordt het eikenhout behandeld met een speciale olie, waardoor het beschermd wordt tegen vocht en vlekken. Deze afwerking geeft het hout een warme uitstraling en versterkt de natuurlijke kleur van het hout. Je kunt vaak kiezen uit een watafelblad met witte olie, of een natuurlijke olie.

OlieafwerkingOlieafwerking

• Lakafwerking:
Bij een lakafwerking wordt het eikenhout voorzien van een laagje lak. Dit zorgt voor een harde en beschermende laag, waardoor het hout minder snel beschadigt. Het nadeel van een lakafwerking is dat het de natuurlijke uitstraling van het hout kan verminderen.

LakafwerkingLakafwerking

• Beitsafwerking:
Bij een beitsafwerking wordt het eikenhout behandeld met een speciale beits, waardoor het hout een andere kleur krijgt. Deze afwerking kan gebruikt worden om het hout een lichtere of donkerdere kleur te geven en kan zo bijdragen aan de gewenste uitstraling van de badkamer.

BeitsafwerkingBeitsafwerking

Hoe monteer je een wastafelblad?

Een eiken wastafelblad monteer je meestal middels montagebeugels aan de muur. Het is belangrijk om de juiste beugels te kiezen, afhankelijk van wat je wilt ophangen en om ervoor te zorgen dat ze stevig zijn bevestigd aan de muur. Let ook op het gewicht van het object en of de beugels het kunnen dragen. Let er wel op dat je het blad niet te zwaar belast met te grote waskommen. Onze beugels zijn te gebruiken in combinatie met al onze wastafelbladen. De beugels in onze webshop zijn berekend om een blad te kunnen dragen en waskommen. Zo bent u er zeker van dat het blad steving aan de muur is gemonteerd.

Verschillende afmetingen

Bij het uitzoeken van een eiken wastafelblad is het ook belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Meet van tevoren goed de ruimte waar de wastafel moet komen en houd rekening met de afmetingen van de wastafel zelf. In ons assortiment vind je diverse afmetingen. Een eiken wastafelblad is immers zelf altijd makkelijk op maat te zagen. Bekijk het uitgebreide assortiment eiken houten wastafelbladen.