Zo bereken je het vermogen van een radiator

Radiator vermogen berekenen

Het verwarmen van een ruimte binnenshuis is van essentieel belang om een behaaglijke temperatuur te behouden. Echter blijkt in de praktijk dat verwarming in de badkamer of andere binnenruimtes vaak niet goed is afgestemd op de ruimte. Als de verwarming niet juist is afgesteld, zal deze niet alleen het comfort verminderen, maar ook de energierekeningen doen stijgen. Het is daarom belangrijk om de juiste manier van verwarmen te kiezen die bij uw levensstijl en behoeften past.

Het bepalen van het juiste verwarmingsvermogen voor uw badkamer of andere binnenruimte begint met het bepalen van de warmtebehoeften. Hiervoor dient u eerst de afmetingen van de ruimte te meten. Daarnaast dient u rekening te houden met de plaatsing van warmtebronnen zoals radiators, convectoren of vloerverwarming. Deze warmtebronnen hebben een verschillend vermogen, afhankelijk van de grootte van de ruimte, de isolatie en het aantal ramen.

Wat is een wenselijke temperatuur voor de ruimte?

Het wattage van de radiator hangt af van de ruimte waarin je hem gaat plaatsen. Bij het berekenen van het wattage moet je de inhoud (m3) van de ruimte weten, alsmede het isolatieniveau en de comforttemperatuur. Met deze informatie kun je een berekening uitvoeren om te bepalen welk wattage je nodig hebt. Voor iedere ruimte geldt een andere comforttemperatuur.

Ruimte Temperatuur Vermogen
Slaapkamer 18°C 60 watt
Woonkamer 21/22°C 77 watt
Keuken 20°C 65 watt
Badkamer 24°C 85 watt
Toilet 18°C 60 watt
Kantoor 21/22°C 77 watt
Hal 18°C 60 watt

De berekening van het vermogen van de radiator

Voor het berekenen van het wattage van de radiator geldt als vuistregel dat je het aantal m³ kan vermenigvuldigen met het wattage per m³. Afhankelijk van het isolatieniveau en de warmtevraag van de ruimte, kun je de benodigde wattage voor de radiator berekenen.

Voorbeeld: Jouw badkamer heeft een lengte van 2 meter, een breedte van 3,3 meter en een hoogte van 2,4 meter. Je berekent het aantal kubieke meter door de lengte en breedte te vermenigvuldigen en dat te vermenigvuldigen met de hoogte. Dus 2 x 3,3 = 6,6 x 2,4 = 15,84 m³.

In het geval van de badkamer geldt dus 15,84 m³ x 85 watt = 1.346,4 watt. De radiator die je in deze ruimte wilt plaatsen moet een vermogen hebben van 1.346,4 watt.

Ruimte Lengte (m) Breedte (m) Hoogte (m) Isolatieniveau Wattage per m³ Berekend wattage
Badkamer 2 3,3 2,4 Goed 85 1.346,4

Isolatiewaarde meenemen in de berekening

Om snel en eenvoudig het wattage voor een radiator te berekenen, moet je rekening houden met de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen en het aantal radiatoren dat je wilt plaatsen. Let er wel op dat de isolatie van de ruimte ook van invloed is op hoe snel de ruimte warm wordt en blijft. Een slecht geïsoleerde ruimte zal meer energie kosten om te verwarmen dan een goed geïsoleerde ruimte. Daarom is het belangrijk om de isolatie van de ruimte mee te nemen in de berekening. Voeg het volgende percentage toe aan de uitkomst van je vermogensberekening:

– Slechte isolatie: Tel 15% op bij het vermogen dat je eerder hebt berekend
– Goede isolatie : haal 10% van de berekening af
– Uitstekende isolatie: haal 25% van de berekening af

Voorbeeld: Als je eerder berekend hebt dat je een radiator nodig hebt met een vermogen van 1346,4 watt en je gaat deze radiator plaatsen in een slecht geïsoleerde ruimte, reken je als volgt: 1346,4 x 15% = 1525,36 watt.

Maak gebruik van de verwarmingscalculator

Als je dit snel wilt berekenen, kun je gebruik maken van de handige warmte calculator op deze pagina. Kom je er niet helemaal uit? Onze klantenservice helpt je uiteraard graag verder!

Calculator Wattage verwarming