Wanneer je de temperatuur van de douche niet meer goed kunt regelen of de kraan lang blijft nadruppelen na het gebruik van uw douche. Dan is het tijd om uw douchekraan te vervangen.Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is makkelijker dan je denkt. Wij geven jou het beste advies en een eenvoudig stappenplan, zodat jij zelfstandig jouw douchekraan kan vervangen.

 

Tijd om jouw douchekraan te vervangen

Als jij heerlijk wilt douchen is het natuurlijk een must om een goedwerkende douchekraan te hebben. Door een slecht werkende douchekraan verbruik je ook nog eens veel meer water dan nodig is. Merk je dat het lang duurt voordat je douche op de ideale temperatuur is, of druppelt de kraan na het douchen nog lang na? Dan weet je dat je naar XLsanitair moet. Het is super eenvoudig om dit zelf te gaan vervangen, alleen moet je zelf de juiste materialen gaan inkopen. 

Kiezen van de ideale douchekraan

Bij het aanschaffen van een douchekraan moet je rekening houden met een aantal punten. Hierbij een aantal tips:


- Kies voor kwaliteit
- Let goed op de hartafstand van de douchekraan, dit is de afstand tussen de middelpunten (van het hart) van de twee aansluitingen die douchekranen hebben. Er zijn twee maten 12 en 15 cm, dus let daar goed op bij aanschaf!
- Zit er tussen jouw aansluiting een hartafstand van 12 cm? Dan kun je een kraan met een hartafstand van 15cm wel bevestigen maar dat moet met een tussenstuk, ook wel een s-koppeling genoemd.

Juiste Hoogte douchekraan plaatsen

Het hangt natuurlijk heel erg af van meerdere factoren. De meest gebruikte hoogte die voor een douchekraan wordt aangehouden is 110 cm boven de douchebak of vloer. Op die hoogte is het makkelijk voor gebruik. Daarbij kan uw eigen lichaamslengte ook het uitgangspunt zijn als u zelf dat fijner vindt. Voor lange personen is het daardoor fijner om hem iets hoger te plaatsen. In combinatie met een douchestangset betekent dat de hoogte van de douchekraan wat hoger moet zijn dan voor mensen van een gemiddelde lengte. Personen die niet zo lang zijn, geldt andersom dat de douchekraan wat lager geplaatst kan worden.

In 7 stappen jouw douchekraan vervangen

Stap 1: Juiste maat douchekraan

Bij een nieuwe douchekraan is de hartafstand erg belangrijk. Zoals eerder aangegeven zijn er afstanden van 12 cm en 15 cm. Let er dus goed op! Dat jij de juiste douchekraan aanschaft.

Stap 2: Sluit het water af

Sluit de hoofdkraan af en eventueel ook de kraan van de boiler. Zet vervolgens de kraan van de douchekraan open, totdat er geen water meer uitkomt.

Stap 3: Verwijder de oude douchekraan

Verwijder de douchekraan door middel van de oude beide rozetten los te draaien. Hierachter zitten de s-koppelingen. Draai de aansluitingen los en verwijder de oude kraan.

Stap 4: Plaats de s-koppelingen

Een thermostaatkraan kan vaak niet met een rechte koppeling worden aangesloten. Om de douchekraan recht te monteren, gebruik je de beste s-koppelingen. Om de s-koppelingen te monteren, doe je eerst teflontape om de uiteinde van beide koppelingen. Draai vervolgens de s-koppelingen, niet te vast in de waterleidingen.

Stap 5: Controleren van de koppelingen

- Zitten ze even diep?
- Zitten ze op de juiste hartafstand?
- Zitten ze waterpas?
- Zitten ze horizontaal?
- Schroef vervolgens de kraan er losjes op en stel de s-koppelingen eventueel bij.

Stap 6: Plaatsing van de rozetten

Verwijder de douchekraan, schroef de rozetten over de s-koppelingen en doe teflontape aan de vrije uiteinden. Tape dit altijd met de klok mee.

Stap 7: Vast zetten 

Monteer de douchekraan op de s-koppelingen. Check voordat je dit doet, altijd of de viltjes en pakkingen van de kraan nog op hun goede plaats zitten. Zo ja? Schroef dan met de hand de kraan op de s-koppelingen. 

Stap 8: Montage douchekraan

Voor het monteren van de douchekraan gebruik je een bahco sleutel. Om de kraan goed vast te draaien, gebruik je een doekje om tussen de sleutel en de kraan te kunnen plaatsen.

 

Douchekraan vervangen kosten daarvan

Ben je handig en doe het zelf er? Dan kan je gemakkelijk je douchekraan vervangen. Bij het vervangen van de kraan moet je de waterafsluiting dicht draaien en precies weten welke onderdelen jij nodig hebt. Dit is per soort douchekraan verschillend. De kosten kunnen verschillend zijn, lekt alleen je douchekraan? Dan kun je dat met het stappenplan gemakkelijk vervangen. Maar is jouw douchekop ook helemaal onder de kalk en lekt? Dan zal je toch nog wat extra producten moeten aanschaffen. Laten we nu uitgaan alleen van de douchekraan vervangen kosten. Een douchekraan zelf kan liggen tussen de 200-500 euro, het ligt aan jouw wensen wat jij wilt en past bij jouw badkamer. Een S-koppeling met rozet setje kan je bij ons al kopen voor ongeveer 70 euro.